Comitetul pentru Agricultura a modificat normele de etichetare pentru a reduce timpul necesar inregistrarii etichetei, împuternicind producatorii sa faca mai mult pentru protejarea produselor lor. Deasemenea se va permite o noua eticheta pentru produsele montane. Etichete pentru produsele insulare si cele pentru vanzari la poarta fermei pot urma în curand.

Pentru a ajuta producatorii de produse alimentare din UE sa concureze cu importurile din tarile terte, etichetelor de calitate pentru produsele agricole se vor face mai usor de înregistrat si folosit de producatori pentru a putea explica valoare adaugata clientilor.

Legislatia propusa privind noua etichetare a calitatii pentru produsele agricole, pe care Parlamentul European o co-decide împreuna cu Consiliul, va oferi un set unic de norme pentru sistemele de etichetare a calitatii produselor alimentare, cum ar fi carne proaspata, branza, bere, fructe, legume, uleiuri, paine si produse de patiserie, etc - care îsi au originea într-o anumita zona geografica sau au fost produse sau prelucrate în conformitate cu o practica traditionala.

Noile norme aprobate de Comitetul pentru Agricultura s-ar aplica, de asemenea, ciocolatei neagre si pentru sare. produsele "Light" si "low-fat" ar fi eligibile pentru etichetare facultativa introdusa de catre statul membru pe baza de voluntariat. Vinurile si bauturile spirtoase, ar continua sa fie excluse.

Simplificarea si consolidarea normelor actuale

Pentru a încuraja mai multi producatori sa-si înregistreze produsele agricole, piscicole, de acvacultura si produsele alimentare, dar si pentru a permite clientilor sa faca alegeri în cunostinta de cauza, întreaga procedura trebuie sa fie intuitiva si scurtatata, cu norme simplificate si cu protectia marita a produselor înregistrate, sustin membrii Parlamentului European.

Noile reguli ar reduce timpul alocat Comisiei pentru a raspunde la o solicitare de a înregistra o eticheta de la 12 la doar 6 luni. Comitetul a scurtat, de asemenea, timpul alocat pentru propunerea unor obiectii.

Descrierea sistemelor de etichetare a calitatii

Exista trei sisteme de etichetare a calitatii utilizate în prezent la nivelul UE.

"Denumire de origine protejata" (DOP), eticheta este folosita pentru produsele fabricate, prelucrate si pregatite într-o anumita zona - cum ar fi Parmigiano Reggiano, Mielul Shetland, Feta si Roquefort.

"Indicatie geografica protejata" (IGP), eticheta poate fi folosita pentru produsele si produsele alimentare pentru care cel putin o etapa de productie are loc în regiunea determinata, de exemplu, Starobrněnské pivo, Schwarzwälder Schinken, sau Castana de Galicia.

Producatorii care utilizeaza o metoda traditionala recunoscuta de a face de exemplu, Vieille Kriek, Liptovská saláma, Kalakukko, sau Prekmurska gibanica, pot continua sa utilizeze o eticheta "specialitate traditionala garantata" (STG).

Un rol mai puternic pentru producatori

Grupurile de producatori de alimente - adica orice asociatie de producatori, procesatori sau producatori/procesatori – va fi împuternicita sa ia masuri pentru a proteja numele lor de proprietate, pentru a îmbunatati performanta sistemului si sa-si promoveze autenticitatea si renumele produselor lor.

Pentru a îmbunatati functionarea pietei, aceste grupuri ar fi, de asemenea, împuternicite sa stabileasca, în colaborare cu si dupa aprobarea din statul lor membru, un sistem de gestionare a productiei produselor protejate, cu alte cuvinte - pentru a "ajusta" cererea si oferta. Cu toate acestea, deputatii europeni au subliniat ca astfel de acorduri nu trebuie în nici un fel sa dauneze concurenta pe piata unica sau sa duca la situatii in care micii producatori sa fie afectati în mod negativ.

Sigla UE – Obligatorie

Simbolurile UE asociate cu etichetele DOP, IGP si STG trebuie sa fie obligatorii pentru toate produsele originare din UE înregistrate, a declarat Comisia. Aceste etichete vor trebui sa apara pe produs cu numele/simbolul etichetei utilizate si numele produsului înregistrat. În cazul sistemelor DOP si IGP, e necesara o reprezentare pe eticheta a zonei geografice de origine sau un simbol care sa faca trimitere fie la statul membru fie la regiune.

Utilizarea logo-urilor UE va continua sa fie voluntara pentru produsele originare din tarile terte.

Ce înseamna "traditional"?

Noile norme prevad o revizuire completa a etichetei "specialitatilor traditionale". Din acest moment, deputatii europeni au modificat sistemul STG (specialitate traditionala garantata), astfel încat sa protejeze nu numai metodele traditionale de productie, dar si retetele. Pentru aplicarea unei etichete STG producatorii de produse si produse alimentare vor trebui sa dovedeasca utilizarea pe o piata interna timp de cel putin doua generatii, si anume 50 de ani - comparativ cu o generatie (25 ani) care era regula aplicata pana astazi. Comitetul introduce scutirile pentru produsele vechi si retetele care au fost "redescoperite" doar recent. În astfel de cazuri, regula de 25 de ani va continua sa se aplice. Produsele aplicate pentru înregistrare înainte de intrarea în vigoare a noii legislatii, vor fi înregistrate, chiar daca acestea nu sunt conforme cu regula pe doua generatii.

Inregistrarea fara nume nu mai este posibila

Practica de a înregistra un produs pentru o eticheta STG fara a rezerva un nume, lucru care a permis publicitatea fara protectia numelui, trebuie sa fie desfiintata la nivel european, au precizat deputatii europeni. Produsele care sunt conforme cu regula pe doua generatii vor fi transferate la un nou registru, la cererea statului membru în cauza, printr-o procedura introdusa de catre comisie, dar altii pot continua sa fie înregistrati pana la 31 decembrie 2017.

Etichete de produs pentru munte si zone insulare

Noi etichete optionale de calitate (care urmeaza sa fie introduse de catre statele membre, pe baza de voluntariat) ar trebui sa fie puse la dispozitie, a spus comisia, pentru a permite producatorilor de la munte si în viitor cei insulari si fermierii locali, pentru a certifica valoarea adaugata pe care acestea o au pe piata unica. Deputatii europeni a aprobat, prin urmare, propunerea Comisiei de a realiza o eticheta produsului montan, disponibila imediat pentru produsele prelucrate în zonele de munte sau în zone apropiate de acestea.

De asemenea, Comitetul a solicitat Comisiei Europene sa elaboreze un studiu de impact pana la 30 septembrie 2012, pentru alte doua etichete: "produs agricol insular" si o noua schema pentru fermierii locali ale caror produse sunt destinat pentru vanzarile directe. O propunere legislativa poate urma, in cazul in care se considera necesar.

Urmatorii pasi

Raportul, redactat de Iratxe García Pérez (S&D, ES) si aprobat în cadrul comisiei cu 33 de voturi pentru si 4 abtineri, va fi supuse la vot de catre Parlamentul European, la sedinta din septembrie, la Strasbourg (26 - 29 septembrie) .

Comitetul de Agricultura va vota cu privire la a doua propunere legislativa, a calitatii alimentare - regulamentul privind standardele de comercializare, în cadrul reuniunii sale extraordinare la Strasbourg, la 4 iulie.

Comitetul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala

 

Sursa: Europa.eu