Buricul de Saveni este un cascaval realizat la Viofanny Saveni, judetul Botosani.
Firma Viofanny este detinuta de un cuplu de investitori locali, fiind cu adevarat o afacere autohtona. Branzeturile Viofanny sunt foarte curate, tinute in conditii optime de pastrare si etichetate corespunzator. Laptele este colectat cu masina proprie, inclusiv de la persoane care detin doar o vaca, incurajand astfel cresterea vitelor in localitate si marind productia in acelasi timp. Firma Viofanny a intocmit si inaintat, alaturi de 5 alte firme, care fac parte din Asociatia Producatorilor ”Cascavalul de Saveni”, documentația pentru inregistrarea si dobandirea Indicatiei Geografice Protejate a produsului ”Cascaval de Saveni”.
Denumirea specialitatii de branzeturi “Buric de Saveni” vine de pe vremea comunismului, cand unii muncitori furau cascaval de la fabrica din Saveni, ascunzand produsul sub haine in zona buricului. Acest cascaval se face dupa o reteta unica, fiind un cascaval nematurat cu un gust special. Pasunile din zona Saveniului fiind bogate in plante si flori medicinale fac din laptele utilizat la prepararea casului, unul cu totul deosebit si cu proprietati aparte. Cei de la Viofanny asteapta sa primeasca certificat de produs traditional atestat pentru cascavalul “Buric de la Saveni”. Reteta traditionala a fost dezvoltata de Neculai Caranica, un aroman care a fost la Saveni in vremea cand avea loc fenomenul cu ”buricul” de la fabrica.